"Alle ziekten beginnen in de darm" - Hippocrates

Onze Westerse eet- en leefstijl is schadelijk voor de gezondheid, daar is steeds meer wetenschappelijk bewijs voor. Het heeft vooral een negatieve invloed op onze darmen. En de darm is de toegangspoort tot onze gezondheid.

Waarom?

 1. Omdat je spijsvertering de voeding verzorgt voor elk onderdeel van je lichaam..  
 2. Omdat je darm "de moeder" is van je immuunsysteem.
 3. Vanwege de darm-hersenen-as.
 4. Vanwege de locatie van je darmen in je lichaam.

Ik zal kort uitleggen wat ik hiermee bedoel, zodat je begrijpt hoeveel impact darmtherapie kan hebben.

 1. Welke voedingsstoffen in je bloed terecht komen en vervolgens al je lichaamscellen kunnen gaan voeden wordt bepaalt door je spijsverteringskanaal (en uiteraard in wat je daarin stopt). Wanneer dit niet goed verloopt kun je last krijgen van onder- of overgewicht, vermoeidheid, slechte functie van al je organen, weefsels, cellen, hormonen etc. omdat deze niet de voedingstoffen krijgen die ze nodig hebben om goed te kunnen functioneren. ("Je bent niet wat je eet, maar wat je verteert")
 2. 80% van je immuunsysteem zit in je darm. Een reactie in je darm geeft een reactie in de rest van je lichaam waar het immuunsysteem ook actief is; je huid, je longen, etc. Bijvoorbeeld huidproblemen zoals eczeem, luchtwegproblemen zoals astma, allergische reacties zoals hooikoorts, en allergieën op stoffen die eigenlijk helemaal geen bedreiging vormen voor de mens. Maar ook elke auto immuunziekte heeft een relatie met hoe goed jouw immuunsysteem in balans is in de darmen. Een overactief immuunsysteem in je darmen betekent een overactief immuunsysteem met alle gevolgen van dien. Een geactiveerd immuunsysteem is ook van invloed op vele hormonen in ons lichaam. Een darm die tot rust is gekomen verlaagt de activiteit van ons immuunsysteem. Waardoor we door de darm te helen ook rust geven aan aandoeningen die met een overactief immuunsysteem te maken hebben. Daarnaast kost een actief immuunsysteem ook gewoon energie, en kan er dus voor zorgen dat je moe bent.
 3. De darm-hersenen-as is als een snelweg tussen je darmen en je hersenen. 90% van de zenuwcellen in onze darmen stuurt informatie naar de hersenen. Die hebben hun impact op hoe we ons voelen en hoe we ons gedragen. Dat verklaart de relatie tussen je darmen en aandoeningen als depressiviteit, autisme, Parkinson, en neurodegeneratieve ziekten.
 4. Doordat je spijsverteringsstelsel in directe verbinding staat met de buitenwereld ("van mond tot kont") kunnen de allerkleinste micro-organismen zoals bacteriën, schimmels en gisten terechtkomen op plekken waar je ze liever niet wilt hebben en daar klachten veroorzaken. Denk aan blaasontsteking of een schimmelinfectie.

Heb ik je interesse? Mooi! Je begrijpt nu waarschijnlijk dat een gezonde darm een heel groot scala aan klachten kan verminderen! Dus heb jij al langere tijd gezondheidsproblemen, die maar niet lijken te verdwijnen en wil je op zoek gaan naar de oorzaak van je klachten en verder kijken dan alleen je symptomen? Maak dan nu een afspraak!


Darmtherapie is geschikt voor jou als je:

 • niet dagelijks een mooie "sigaar" in de w.c. pot deponeert
 • spijsverteringsklachten hebt
 • vaak energie tekort komt of vage klachten hebt
 • last hebt van stemmingswisselingen, depressies, adhd, angst etc.
 • je geen zin hebt om "te leren leven met je klachten"
 • verder wilt kijken dan de symptomen en op zoek wilt gaan naar de oorzaak van je klachten
 • je behoefte hebt aan gedegen laboratorium onderzoek
 • al vaker bij artsen of therapeuten bent geweest en nog steeds met (vage) klachten rondloopt, en daar echt helemaal vanaf wilt
 • je gemotiveerd bent en de verantwoordelijkheid voor je gezondheid in eigen handen wilt nemen.

Zie je het helemaal zitten? Meld je hier aan!


FAQ

Hoe lang duurt een darmtherapie traject?

Het is geen quick fix. Je hebt al langere tijd gezondheidsklachten; die los je niet in een paar dagen op.. Dat kost tijd, energie en geld.

Hoe werkt darmtherapie?

We beginnen altijd met het insturen van ontlastingsonderzoek. Aan de hand van de uitslagen stel ik een persoonlijk therapieplan op. Een darmtherapie traject bestaat uit verschillende fases: 

 • Voorbereiding; je lichaam voorbereiden op het goed kunnen opruimen van de toxines (gifstoffen) die vrij komen bij het reinigen van je darm en het verminderen van ontstekingen. 
 • Opruimen; het reduceren en afvoeren van ziekteverwekkers. 
 • Herstellen; je slijmvlies herstellen en je darmbioom opbouwen. 
 • Stabilisatiefase; Deze is nodig om het bereikte resultaat te behouden en het herstel van het darmbioom verder te ondersteunen. Het is van groot belang deze fase lang genoeg door te voeren (tot 6 maanden). Het darmbioom is namelijk een complex systeem dat tijd nodig heeft om duurzaam te herstellen. 

Al deze stappen worden gedaan met ondersteuning van supplementen, je hoeft geen lichamelijke beproevingen te ondergaan. Je hoeft enkel je persoonlijke therapieplan op te volgen en afhankelijk van jouw situatie en onderzoeksuitslagen je voeding en leefstijl aan te passen. En ik ondersteun je daarbij. Dat valt mee toch? ;) 

Doe je de onderzoeken zelf?

Nee, gelukkig niet ;) Ik werk samen met de gespecialiseerde laboratoria RP Analytics en Biovis. Zij voeren alle onderzoeken uit. 

Wat kost het?

Ik zal eerlijk met je zijn; darmtherapie kan een aardige investering zijn. Daarentegen is er gelukkig nog géén cliënt geweest die het de investering niet waard vond. Immers; een goede gezondheid is goud waard toch? Denk jezelf in wat het je kost dat je door kwaaltjes en energiegebrek jouw potentieel niet kunt benutten? Je misschien niet de persoon kunt zijn die je zou willen zijn of je mooiste leven kunt leven? En wat alle uiteindelijk toch niet werkende middeltjes of therapieën jou hebben gekost?

Ik verdien niets aan de laboratorium onderzoeken die we aanvragen, de factuur hiervan gaat ook direct naar jou. Wel wordt er een tarief in rekening gebracht voor het analyseren en uitwerken van de uitslagen. Ik ben kritisch in de keuze welke onderzoeken aan te vragen, wat betekent dat er dan ook vaak afwijkende waarden gevonden worden bij de aangevraagde onderzoeken. Waardoor we vervolgens doelgericht de oorzaken van je klachten kunnen aanpakken. Vanzelfsprekend bespreek ik vooraf de kosten met je.

Een prijsindicatie van de door mij momenteel meest ingezette onderzoeken vind je hier:

 • Basisscreening darm €213,-
 • Darmtherapiescreening €413,-
 • Prescreening voedingsintolleranties € 29,14 bij positieve uitslag verder testen vanaf € 75,80
 • SIBO ademtest € 54,96
 • Haarmineralenanalyse (38 mineralen/sporenelementen/toxische mineralen, zware metalen index) € 104,92
 • Schildklierfunctie (TSH, fT3, fT4, TSH receptorantistoffen, anti TPO) € 91,31
 • Vetzuurstatus in volbloed € 60,33

*Bovengenoemde richtprijzen zijn onderhevig aan prijswijzigingen en kun je geen rechten aan ontlenen.