Ortho-proof brood

Makkelijk, lekker & snel broodrecept!

De vraag naar een fijn broodrecept is altijd groot. Na vele jaren verschillende recepten geprobeerd te hebben is dit écht mijn favoriet geworden. Een voedzaam glutenvrij brood boordevol vezels én gemaakt zonder gist. Het brood staat binnen een uurtje versgebakken bij jou op tafel is een echte winnaar als het gaat om voedzaam én smaak. Zacht van binnen én een krokante korst.

"Het is het lekkerste brood dat ik ooit heb gegeten", mailde een tevreden cliënte van ruim 80 jaar oud mij laatst..
Nou, dan móet het wel goed zijn toch? ;)

INGREDIËNTEN

  • 100 g glutenvrij biologisch havermeel of boekweitmeel
  • 100 g bruine rijstmeel of glutenvrij biologisch havermeel
  • 100 g kikkererwtenmeel of sorghummeel
  • 40 g tapiocameel (dit kun je inruilen voor Maizena of arrowroot, gebruik hier iets minder van).
  • 30 g psylliumvezels
  • 5 g Keltisch zeezout
  • 2 tl bakpoeder
  • 40 g zaden en pitten
  • 450 ml heet water
  • 2 el olijfolie
  • 1 tl baking soda + scheutje azijn

ZO MAAK JE HET:

  • Verwarm de oven voor op 200 graden onder en bovenwarmte. Bekleed de bakplaat met bakpapier.
  • Doe de melen, psylliumvezels, bakpoeder, zout en de zaden en pitten in een mengkom. Spatel alles goed door elkaar met een garde, zo voorkom je klontjes in jouw brood of eventuele verkleuringen.
  • Voeg het hete water toe samen met de olijfolie en spatel de ingrediënten door elkaar heen, gebruik eventueel een mixer met deeghaken als je het jezelf gemakkelijk wil maken.
  • Los de baking soda op met de azijn of het citroensap en voeg dit ook toe. Kneed het deeg tot een mooie soepele deegbal. Wees niet bang dat het deeg te nat blijft, de psylliumvezels hebben een aantal minuten nodig om al het water op te nemen. Laat het deeg daarom zo'n 10 minuten rusten.
  • Plaats de deegbal op een bakplaat en spray het brood in met water, hierdoor blijven de pitjes mooi plakken én krijg je een mooie korst. Snijd het brood eventueel op een paar plekken in met een scherp mesje.
  • Zet een bakje heet water in de oven, op de bakplaat of op de bodem voordat je het brood in de oven schuift. Dit zorgt voor een stoomeffect waardoor het brood super smeuïg van binnen wordt én de kortst mooi krokant zal worden.
  • Bak het brood in 50 a 60 minuten goudbruin. (Bij voorkeur stand onder- en bovenwarmte) De baktijd kan iets langer zijn, dat verschilt nog weleens per oven. Laat het helemaal afkoelen buiten de oven en dan GENIETEN maar!