Spijkermat

01-03-2024

Heb jij ook moeite om écht te ontspannen? Een veelgehoorde klacht binnen mijn praktijk. "Ik sta eigenlijk altijd aan"; hoor ik dan. "Ik ga wel even zitten maar dan pak ik toch weer mijn telefoon of zet ik de tv aan en kom ik niet echt tot rust".

Is dit een probleem?

Ja!

Het betekent waarschijnlijk dat je lijf teveel in de "sympatische stand staat". 

De wat? Ik leg het je uit:

Belangrijk onderdeel van ons lichaam is het autonome zenuwstelsel. Het regelt vooral de werking van inwendige organen, onder andere de ademhaling, de spijsvertering en het verwijden en vernauwen van bloedvaten en het beïnvloedt ook de hartslag.

Je kunt deze onderverdelen in twee standen:

Het Parasympatische Zenuwstelsel: Rust en Herstel

Dit is als het ware de 'rem' van ons zenuwstelsel. Heeft een belangrijke rol bij het bevorderen van rust, herstel en algemene ontspanning. Wanneer het actief is, vertraagt het de hartslag, bevordert het de spijsvertering en stimuleert het de afscheiding van speeksel en spijsverteringssappen. Het is het systeem dat geassocieerd wordt met het 'rust en vertering'-respons, wat betekent dat het optreedt wanneer we ons veilig en ontspannen voelen. Activiteiten zoals diepe ademhaling, meditatie, yoga en andere rustgevende activiteiten stimuleren dit deel van ons zenuwstelsel, waardoor we ons kalm en in balans voelen.

Het stelt ons dus in staat om te rusten en te herstellen van de stressvolle gebeurtenissen van het dagelijks leven.

Het Sympathische Zenuwstelsel: Vechten of Vluchten

In tegenstelling tot het parasympatische zenuwstelsel, wordt het sympathische zenuwstelsel vaak geassocieerd met activiteit en reactie in noodsituaties. Het staat bekend om het initiëren van de "vecht-of-vlucht"-respons, waardoor we snel kunnen reageren op potentiële gevaren. Wanneer het sympathische systeem actief wordt, stijgt de hartslag, vernauwen de bloedvaten, verwijden de pupillen zich en wordt de ademhaling sneller. Deze veranderingen maken ons lichaam klaar voor actie, wat van levensreddend belang kan zijn.

Hoewel het sympathische zenuwstelsel vaak geassocieerd wordt met stress, is het belangrijk te begrijpen dat het ook een vitale rol speelt in ons dagelijks functioneren. 

Het kan ons de energie en alertheid geven die we nodig hebben om bepaalde taken uit te voeren.

Het Belang van Bewustwording en Zelfzorg

Het begrijpen van het functioneren van het parasympatische en sympathische zenuwstelsel kan ons helpen om bewuster te worden van onze eigen fysiologische reacties op verschillende situaties. Door bijvoorbeeld te leren hoe we ons parasympatische zenuwstelsel kunnen activeren door middel van ademhalingsoefeningen of meditatie, kunnen we effectiever omgaan met stress en angst in ons dagelijks leven. Ook kunnen we door het herkennen van de tekenen van sympathische activatie proactief maatregelen nemen om te ontspannen en te kalmeren.

Tip:

Eén van mijn favoriete hulpmiddelen om écht in een diepe ontspanning te komen is mijn spijkermat. (linkje is naar degene die ik gebruik)

Na een drukke dag ga ik regelmatig 20-30 minuten op de spijkermat liggen. De eerste paar minuten voelt het niet altijd even fijn maar al snel geeft een hele diepe ontspanning. Hoe lang dit duurt verschilt per persoon. Mijn ervaring is dat hoe vaker ik hem gebruik hoe eerder ik in de diepe ontspanning kom. Voor die tijd kan het even wat gaan jeuken of branderig aanvoelen, dat is normaal! Adem rustig door en wacht tot het moment van ontspanning.. (Zet voor de zekerheid een wekkertje, als je erop in slaap valt is dat niet fijn wanneer je er weer af komt..)

Al veel cliënten kochten de mat en tot op heden is iedereen er blij mee!

Behalve de activatie van het parasympatische zenuwstelsel doet de mat meer:

De scherpe uiteinden van de spijkermat prikken in de zenuwuiteinden van de huid. Hierdoor wordt de doorbloeding gestimuleerd, worden afvalstoffen sneller en beter afgevoerd en maakt het lichaam gelukshormonen (Endorfine & Oxytocine) aan die zorgen voor extra ontspanning en vermindering van pijn. De mat kan ook helpen bij slecht slapen, vermoeide en stijve spieren, burn-out en stress, hoofdpijn en (chronische) pijnklachten. 

Nog meer redenen dus waarom ik deze vaak adviseer!